beats by dre cheap

Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Živim sa dvije žene i ne znam zbog čega bih to krio kada šerijatsko pravo to dopušta – kazao je novinarima prije nekoliko dana 50-godišnji  Nijaz Hodžić iz Kladnja, predsjednik saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona.

Nijaz se s prvom ženom Remzijom  vjenčao 1981., a s drugom Eminom 1990. godine šerijatski.

Šerijatsko pravo

- Njih dvije se slažu kao rođene sestre, one se brinu o meni i sa obje imam po dvoje djece. Svi zajedno sretno živimo. Nema tu nikakve bigamije. Važeći zakoni ne dozvoljavaju vjenčanje s dvije žene, ali dozvoljavaju šerijatsko pravo i meni je to sasvim dovoljno – objasnio je Hodžić.

Zanimljivo je da bez obzira što sa Eminom nije sklopio zakonski brak, ona je promijenila prezime i preziva se Hodžić. Prije toga promijenila je i ime.

- Emina se ranije zvala Jagoda, ali je meni za ljubav promijenila to ime – objasnio je Hodžić.

Iz braka sa Remzijom, Nijaz ima sinova Aliju koji radi kao policajac u Kladnju i kćerku Amru. Iz braka sa Eminom ima kćerke Aidu i Azru.

Otkako je Nijaz Hodžić javno saopćio da živi s dvije žene, ne prestaju reakcije na taj slučaj. U polemike o slučaju Hodžić, koje se uglavnom svode na priču o bigamiji, učestvuju političari, psiholozi, pravnici... Posebno su se rasplamsale u Republici Srpskoj gdje se Hodžić uzima kao dokaz da se u BiH „stvara islamska država u kojoj vladaju islamski zakoni i šerijatsko pravo“.

Sam Hodžić stalno i svima ponavlja da ne krši nikakve zakone. Banjalučki psiholog Srđan Puhalo također smatra da Hodžić nije prekršio nijedan važeći zakon time što živi s s dvije žene.

Ne krši zakone

- Niko mu to ne može zabraniti. Svako može da, poput Hodžića, živi s više žena. On je pronašao način da od sebe napravi velikog muslimana, a da mu pri tom niko ništa ne može. U krajnjem, on je pronašao način da indirektno kaže: “Živim kako hoću i ne možete mi ništa“.

Ranko Pejić, profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci kaže da ga slučaj Nijaza Hodžića ne iznenađuje, jer zna da u Federaciji BiH ima dosta onih koji žive u skladu sa šerijatskim pravom.

- Uvjeren sam da niko od bošnjačkih političara neće osuditi mnogoženstvo i način života koji se zasniva na šerijatskom pravu. Naprotiv, oni će to braniti tvrdnjama da je riječ o tradicionalnim islamskim vrijednostima – izjavio je Pejić za banjalučke medije.

- Stiče se utisak da se Bošnjaci polako odriču evropskih vrijednosti i korijena i sve više podliježu radikalnom islamskom učenju – komentar je Kostadina Vasića, poslanika Narodne skupštine Republike Srpske.

U Kladnju slučaj Nijaza Hodžića niko niti komentariše niti to želi.

- Zakone poštujem i ne kršim, a imam pravo da živim kako hoću i s kim hoću. Poštujem šerijatsko pravo koje mi dozvoljava da imam više žena – ponavlja Nijaz Hodžić.

http://www.san.ba/index.php?id=7555

Poligamija
http://poligamija.blogger.ba
23/07/2009 22:00